Chipmeister Dieselpower

EGR uitschakelen

Chipmeister Nederland kan er ook voor zorgen dat uw EGR softwarematig wordt verwijderd uit het motormanagement.
Dit is een mogelijkheid wanneer uw EGR defect is geraakt en u deze niet wilt vervangen vanwege de (steeds terugkerende) hoge reparatiekosten.

Alle moderne auto’s  zijn voorzien van een EGR (Engels: Exhaust Gas Recirculation) of AGR (Duits: AbGas Rückführung). Het systeem zorgt ervoor dat een gedeelte van de uitlaatgassen weer bij de inlaatlucht wordt gevoegd. Dit om de verbrandings-temperatuur en -druk in de verbrandingskamer te verlagen en zodoende minder NOx te laten onstaan. De stikstof (N2) uit de lucht reageert slechts met zuurstof uit de lucht bij zeer hoge temperatuur en druk. De gevormde NOx wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de zure regen.
Het rendement van de motor (het specifieke vermogen en het specifieke brandstofverbruik) wordt echter negatief beïnvloed door toepassing van EGR. Ook zorgen de vuile uitlaatgassen voor vervuiling van het inlaatspruitstuk, waardoor de motor steeds moeilijker 'adem kan halen'. Hierdoor zal het vermogen sterk afnemen en het brandstofverbruik stijgen, ook zorgt deze vervuiling vaak voor dure reparaties!
Bij iets oudere auto’s leveren storingen aan het EGR-systeem vaak terugkerende en zeer kostbare reparaties op (van vele honderden tot enkele duizenden Euro’s). U kunt er dan voor kiezen het systeem buiten werking te stellen door deze mechanisch af te sluiten met een ‘afdichtplaatje’ zodat er geen uitlaatgassen meer bij de inlaatlucht kunnen worden gevoegd. Dit kan alleen bij oudere auto’s ‘ongestraft’. Bij nieuwere auto’s herkent het motormanagement het mechanisch uitgeschakelde systeem en zal het motorstoringslampje in het instrumentenpaneel gaan branden. Daarbij kan het motormanagement ook in ‘noodloop’ gaan waarbij slechts een beperkt motorvermogen beschikbaar is.

Chipmeister Nederland kan het systeem softwarematig uitschakelen zodat de EGR en de storing niet meer worden waargenomen.

Dit levert naast een besparing in de (terugkerende) reparatiekosten ook een besparing in het brandstofverbruik op.

Let op dat het EGR-systeem elektrisch blijft aangesloten wanneer u het door ons softwarematig laat verwijderen! Anders wordt een onderbreking in het elektrische circuit herkend.